Rida Galopp

Galoppen är en gångart som kan se rätt olika ut hos olika individer av våra islandshästar. Somliga har en inte så rund galopp utan mera "flat", utan tydliga svävningsmoment, eller går över mot pass. De hästarna har svårt att gå på tygeln i galopp. Hos de flesta hästar är galoppen den snabbaste gångarten. Dock bör galoppen inte "användas" bara när det ska gå fort, utan med fördel även för att lösgöra hästarna, något som särskilt temperamentsullfa hästar blir hjälpta av. Om man låter hästen galoppera på lång tygel i ett högt tempo för mycket och för länge, kan detta komma att inverka menligt på möjligheten att rida en ren och uttrycksfull tölt. Det är viktigt att göra galoppfattningar lika mycket åt båda hållen för att hästen ska bli mjuk och liksidigt gymnastiserad och även för att främja uppmärksamheten för hjälperna.

När man rider galopp i arbetstempo måste man hålla hästen väl framme och se till att galoppen är rung och tydligt 3-taktig. Ryttaren ska ha känslan att hästen galopperar i uppförsbacke. Då blir det lättra att underhålla galoppen med drivande hjälper och hästen känns lätt i handen.

Nästa tempo blir mellangalopp. Takten från arbetsgaloppen bibehålles men galoppsprången blir luftigare och mer vägvinnande. Många islandshästar behöver få reda på att gångarten galopp kan användas till annat än att bara fara iväg som en stormvind. Många problem uppkommer redan i fattningen. De flesta hästar klarar att starta i skritt på tygeln, och gå över från skritt till trav, men när det kommer till galoppfattning på tygeln blir det svårt....

Hästar som har lärt sig att galopp, det är lika med lång tygel, behöver en mjuk och följsam innertygel i fattningen. Yttertygeln bevarar ställningen, hållningen och tempot. Dessa förutsättningar måste finnas innan ryttaren kan sätta in sina drivande hjälper på rätt sätt. Övergången från tölt till galopp blir särskilt flott och jämn om innertygeln kan vara lös ända tills ryttaren känner galopprollen. Först då ger han/hon den riktigta galopphjälpen.


Fel som kan uppstå:

Hästen fattar galoppen rätt, men tappar galoppaktionen och saktar av till trav -
Här har man antingen glömt att underhålla drivningen efter fattningen eller så har hästen "slocknat" av någon annan anledning. En sådan häst måste erbjudas muntrationer i form at fri galopp i skogen tillsammans med hästkompisar eller att få följa med på tur som handhäst.

Hästen fattar fel galopp, kor- eller passgalopp - Detta behandlade vi i avsnittet om galopp på lång tygel och detsamma gäller i de här fallen.

Rida Trav

Vi har redan stiftat bekantskap med trav på lång tygel och i halvlätt sits. Om man ska rida trav med mer "stöd" på tygeln, krävs det att hästen är väl balanserad. Denna sortens trav, arbetstraven, är väl den som rids mest. Tempot är modererat och lugnt och hästen går schwungfullt med engagerad bakdel, uppmärksam på tygeln och med god eftergift. Ur det här tempot kan man utveckla både vanlig trav och ökad trav.

När man travar på lång tygel intar man halvlätt sits för att göra den lättare för hästen att trava. Trav på tygeln rids antingen under nedsittning eller i lättridning, och detta gör man inte förrän hästen klarar att hålla balansen på lång tygel och känner sig säker där. Ryttaren måste, som alltid, ha en stabil, känslig, säker och oberoende hand. Den som är osäker tar stöd med händerna framför manken och håller dem kvar där. På det sättet kommer händerna att följa hästens rörelser och kroppskontakten med ryttaren verkar lugnande på hästen.


Fel som kan uppstå:

Hästen travar utan schwung, med slappa, uttryckslösa steg -
Vi får inte trava för länge. Hästen är kanske trött av det föregående arbetet och man borde kanske hellre skritta. Det är bättre att bara rida små avsnitt i trav, men då med ordentlig framåtbjudning. Man rider lätt och driver hästen framåt mot handen så att hästens rygg kan fjädra.

Hästen går i ett överilat tempo - Hästen spänner sig och tappar därför jämvikten och därmed oftast även takten. Hästen måste lugnas och hitta tillbaka till sig själv och sitt tempo genom att vi ger den lång tygel och intar halvlätt sits. Dessutom saknas "hövligheten" mot ryttarens hand. Vi får gå tillbaka till det där med eftergiften igen.

Sókron

Hästen jag tränar heter Sókron och har tidigare i sitt liv varit en lite mer avancerad ridskole häst på en islandshästridskola strax utanför Östersund. Hans tidigare ägare Irja, som är mycket duktigt! tränade Sókron ganska mycket och hade höga förväntningar om honom.

Mitt mål med träningen förutom att kunna tävla med Sókron är att få upp honom i samma form som han var för så många år sedan när han var under Irja's ägo och träning.

Bilderna som följer är från när Sókron var 5 år gammal och rids av Irja
(Sókron är född -98)

Trav
Trav

Galopp
Galopp

Tölt
Tölt

Att Göra halt

Nu rider vi vår islandshäst i skritt med eftergift på tygeln och ser till att vi för all del inte håller fast hästen, utan att den hålls intresserad genom att vi kontrollerar att eftergiften flyter stadigt och mjukt fram och tillbaka mellan hästen och ryttarens hjälper. Som ett lågmält samtal där båda parterna är överens om allting.

Om man nu bestämmer sig för att göra halt, så gör man inte heller detta i form av ett överfall. Halten, som innebär att hästen bringas till att stanna helt, kräver faktiskt en hel del aktivitet: bakdelens insats d.v.s. bakfötternas undertramp, måste förberedas genom upprepande små halvhalter. En hel halt innehåller otaliga halvhalter. Det här kan vi förstå bättre om vi tänker oss att vi delar upp skritten på tygeln i tio moment, halvhalter, som följer efter varandra, och den sista är den som gör att hästen slutligen slutar att röra sig framåt, alltså gör halt. Man måste vara aktiv i varje halvhalt, vilket inte betyder att man ska dra i tyglarna, utan att man noga går igenom hela proceduren med att driva - få hästens eftergifts - ge efter (belöningen till hästen) - sluta o.s.v.

Halvhalten inträffar under hästens eftergift på drivningen. Halvhalten inträffar under hästen eftergift på drivningen. Halvhalter och halter lyckas bara om man med drivande säte (sittbenen vinklas framåt - svanken fylls ut) och eventuellt skänklar, "packar" fram hästen mot handen som inväntar energin bakifrån. Genom halvhalten blir skrittstegen långsammare och högre när bakbenen trampar mer in under hästen. Man rider alltså ett långsammare tempo, hästen får en bättre hållning och takt och blir mer uppmärksam.

Om vi nu har t. ex. räknat vio för oss själva så är det den tionde halvhalten som fullbordar uppdraget, nämligen halten. Handen avvaktar en sista gång och vi ger efter när hästen ger efter i nakcen och  "står och bär sig", alltså en balanserad halt med eftergift på tygeln.


Fel som kan uppstå:

Hästen stannar tvärt vid den första halvhalten -
Det här visar att hästen inte alls går med eftergift på tygeln fast någon, eventuellt man själv, trodde det. I själva verket betyder det att hästen precis vet vad som förväntas av den och utför det. I en sådan här halt "bromsar" den sig in i halten på framdelen, och bakdelen är inte engagerad. Den här modellen är nog bekvämare för hästen, men om den får hålla på så kommer frambenen så småningom att ta stryk, och hästen blir spänd i ryggen  och i bakbenen. Vi behöver få hästen att lyssna och komma ur vanan att stanna på det viset. För detta ändamål tar man fram sin ryttarkänsla för halvhalter, som då utförs enligt alla konstens regler, samt glömmer därvid inte drivningen med säte och skänkel. Vi kan inte förvänta oss att ett ingrott beteende hos häst, som nu detta med "störthalten", ska försvinna över en natt. Det gäller att gå långsamt fram och att ha mycket tålamod. Det är inte heller meningsfullt att tjata på hästen med att öva samma sak om och om igen, då får hästen för mycket och börjar försvara sig. För att över huvud taget komma någon vart med sådana här problem är det tillrådigt att lägga in andra intressanta lektioner i programmet, saker som hästen kan bra, så att den får upplevelser att att lyckas, det har båda parter nytta av.

Hästen lägger sig på tygeln och försöker komma ifrån hela övningen, och springer kanske till och med iväg - Om hästen försvarar sig så här, kan det bero på  att den spänner sig och börjar diskutera med tygeln, närman vill att den ska trampa under sig mer. Beteendet kan också bero på ren oppostion mot att jobba mer med bakdelen därför att den tycker att det är obekvämt. För att komma ifrån ryttaren ännu bättre kan den dessutom försöka att springa iväg. Om detta skulle hände får vi aldrig inlåta oss på någon dragkamp med hästen. Först måste hästen lugnas med rösten och genom att man intar halvlätt sits. Om hästen stannar då sitter vi still med hästen på tygeln och väntar tills den ger efter i nacken. Sedan ger man hästen lång tygel och skrittar vidare tills hästen har glömt den iråkade kampsituationen. Men man får kontrollera eftergiften på lång tygel. Om den fungerar kan vi prova så försiktigt med kortare tygel igen. Då kan man känna om hästen är mycket stel och spänd och kanske är därför som den inte kan sätta under sig. Om det är så måste vi gå tillbaka till det lösgörande arbetet, för den här hästen är ännu inte mogen för att arbeta i kortare form. Om vi däremot känner att hästen mycket väl kan trampa under sig och att den rör sig lösgjort och ändå går emot handen, så får vi försöka undvika att den får chansen till det, och ännu mindre till att sticka iväg. Vi får inte försöka hålla fast hästen med tyglarna utan vi ger efter istället och driver den framåt. Om den sticker iväg igen, så låter vi den göra det ett tag d.v.s. vi ger den uppfattningen att det är vi som har beställt ökningen och att det är den, hästen, som lyder. Så omvandlar vi ett oönskat beteende till motsatsen, hästen har kvar sin uppfattning om att det är ryttaren som har hand om initiativet. "Olydnad" hos hästar måste man ta itu med steg för steg, bäst genom att skapa omväxling i arbetet, och att själv uppträda på nya sätt som hästen inte känner igen, och som därför inte leder till de gamla invanda situationerna där det oönskade beteendet utlöses. Hästem måste på det hela taget bringas till större uppmärksamhet. Här kan man med fördel gå tillbaka till övningarna vid hand, där hästen får gå undan för sidförande hjälp, vilket underlättar för hästen  att ge efter på tygeln. Man får bara se upp så att man inte jäktar hästen i detta arbete, den måste tid tid att koncentrera sig. Om man gör övnignarna för fort får den tillfälle att smita ifrån hjälperna igen. Vi måste nu arbeta på att hästen ska kunna ge efter på tygeln, att den blir så fri och balanserad i sina rörelser att den kan göra en snygg halt. Det är viktigt att bemästra svårigheterna redan på detta stadiet annars kommer vi stöta på sotra problem vid arbete i tölt.

Hästen ger efter, men så mycket att den kommer bakom hand. (Nosryggen bakom lodplanet genom ögat) - Om hästen är vaken och lydig ger den efter på tygeln i halten, men fortsätter sedan att ge efter, den rullar in halsen så att den kommer bakom hand. I samma ögonblick som den tänker "knäppa av" i nacken, är man påpasslig med en framåtdrivning, eventuellt med spöet, så att den kommer fram till tygeln (bettet) igen. När hästen bjuder framåt igen och är villig att ge efter i nacken, får den omedelbart sin eftergift (belöning). När en häst rullar in halsen har den slutat att bry sig om vad ryttaren vill. Hästens eftergift är i det här fallet av ringa eller intet värde, eftersom den överdriver den och fortsätter med att rulla in sig och blir kvar där därför att den har tagit tillfället i akt att undandra sig ryttarens inverkan. Här hjälper det bara med att väcka hästen för hjälperna, hålla fram den och ge efter på tygeln i rätt ögonblick. Om ryttaren ger efter en nanosekund för sent, blir hästen förstärkt i sitt beteende Ryttarens eftergift inverkar då inte på hela hästen, utan bara på halsen.

Att Rida skritt

Då hästen lärt sig att ge efter på tygeln i stillastående och möjligen även i rörelse framåt ska vi försöka bibehålla eftergiften även i skritt. Om man lyckas bibehålla den rätta kontakten och uppmärksamheten går hästen alltid med nacken som högsta punkt, balanserat och med god hållning.

När hästen skrittar på tygeln går den med kortare, mer precisa steg än på lång tygel. Hästen känns "kortare" eftersom den trampar under sig mer och bär ryttaren bättre. När man skrittar så här kan man passa på att kontrollera att samspelet mellan hjälperna fungerar. För att hästen ska behålla eftergiften i alla rörelser, även på böjda spår, och gå framåt taktmässigt och med schwung, måste man underhålla rörelsen med framåtdrivande säte, skänklar och eventuellt spö. Man driver i takt med hästens rörelser d.v.s man känner sig in i rörelsen och förstärker den genom att sätta in den drivande hjälpen. En välriden häst blir kvar i en rytmisk skritt bara genom att ryttaren använder sitt säte framåtdrivande och låter skänklarna ligga an. Aldrig får vi låna oss till att banka med skänklarna eller manipulera med tyglarna. Detta gör hästarna avtrubbade och de blir föga intresserade av vidare samarbete med (den) ryttaren. Den i skritt, med eftergift på tygeln ridna hästen kan man börja samla, för att sedemera kunna rid en bärig, samlad tölt.


Fel som kan uppstå:

Hästen tappar eftergiften så snart man rider framåt -
Detta är väl ett av de vanligast förekommande felen, som uppträder inte bara när man rider fram utan i alla övergångar. Det betyder att hästen ännu inte är så säker i sin balans att den kan bibehålla eftergiften. Därför måste vi försöka hjälpa den att förbättra sin balans. Vi måste identifier felet, se var det uppträder och gå tillbaka till det föregående stadiet i rörelsen eller tempot där vi var innan hästen tappade eftergiften, och säkra balansen får man inte glömma de framåtdrivande hjälperna.

Hästen lägger sig på handen på böjda spår - Detta inträffar när hästen klarar att behålla balansen och eftergiften rakt ut, men så snart den ska "svänga" blir den osäker och kommer ur balans. Hästen går då inte heller korrekt böjd och ställd. Den känner sig rak och stel. För att reparera detta rider man bara stora bågar, till att börja med på längre tygel så att hästen får lättare att hålla sig på benen. Här är man noga med att hästen är korrekt böjd, att den har stöd på den yttre tygeln och mjuknar (ger efter) på den inre och att bakbenen bär vikt. När hästen har hittat sin balans bär den sig genom att bakbenen  trampar under och den håller huvud och hals friare, avlastar framdelen och den blir lättare i handen.

Hästen går med eftergift på tygeln, men den "går inte fram" - Om hästen "smyger" fram på sin eftergift, så tänker den inte framåt och går utan energi och hållning. Den är kanske rentav generellt lite sparsam med sin energi. Eller har vi glömt att använda de framåtdrivande hjälperna? I sådana här fall är det vikigt att muntra upp hästarna så att de bestämmer sig för att gå framåt. Det svåra är emellertid att låta bli att tråka ut sådana hästar med en ständig och monoton drivning. Det är bättre med en "intermittent" drivning d.v.s. drivningen sker med ojämna mellanrum men återkommande, och den är då rätt så energisk och uppfräschande. Vid behov får man ta hjälp av spöet. Hästar som dessa behöver mycket omväxling i arbetet, och kan ofta intresseras för att gå framåt genom fritt markarbete, arbete i lina eller skogsturer. Att ha sällskap av andra hästar muntrar också upp och ger skjuts åt framåtandan. Visserligen måste man vara energisk själv, men man kan ta hjälp av psykologin.

Hästen försvarar sig genom att slå med huvudet - Om hästen försvarar sig därför att man kortar tygeln, kan även detta bero på bristande balans och därav orsakad spänning.ö Men det kan också bero på s.k. olydnad.  Vi kontrollerar igen hur vi hanterar tygeln: Är handen verkligen lugn och helt oberoende av ryttarens övriga hjälper och hästens rörelser? Har vi kanske kortat tygeln häftigt? Vi rider fortsättningsvis hästen på något längre tygel men ordentligt framåt. En häst som försvarar sig har för det mesta inte förstått hur den ska komma bort från trycket av förhållande hjälper (ge efter). Då måste man förklara hjälpernas budskap bättre för den genom att påpassligt och tydligt ge den mer tygel så snart den ger efter.

Hästen kastar sig på tygeln och travar istället - Här får vi rätta till eftergiften på tygeln. Hästen är rädd för bettet (tygeln) och vågar inte ge efter. Som alltid gäller det att försäkra sig om att de grundläggande hjälperna ges rätt och är väl förankrade hos hästen. Sedan får man lugna den genom att inta halvlätt sits och låta hästen sträcka ut sig och bli lång.

Att korta tygeln

När vi har förberett hästen på lång tygel och känner att hästen går avslappnat, uppmärksamt och i god balans, kan vi ta upp tygeln och låta hästen ta kontakt med tygeln genom att vi driver den lätt fram mot bettet.

Nu ska vi korta tygeln, detta kan vi göra antingen i skritt eller stillastående. Man måste vara noga med att ta upp tygeln försiktigt och med känsla, så att man inte bryter hästens egen kontakt med bettet och handen. Man får aldrig ta tygeln så bryskt att hästen måste försvara sig. När vi tar tygeln, "matar hem den" med känsla, och bara så mycket att vi har lätt kontakt med hästens mun. Vi får inte förfalla till att dra i tyglarna.

Så snart hästen har givit efter, d.v.s. i riktning mor ryttarens hand, får den sitt beröm i form av längre tygel d.v.s. trycket på lanerna upphör, och det uppmuntrar hästen förstås att fortsätta med att bjuda på eftergift för att få eftergift tillbaka. På så sätt närmar vi oss snart den balanserande hållning, mjukhet i nacken och uppmärksamhet på ryttaren som hästen har när den är "framme på bettet".

Om man har att göra med mindre väl utbildade eller okänsliga hästar, eller sådana som inte förstår vad man vill, räcker det inte att "ta tyglarna" för att de ska svara. Sådana hästar måste man drtiva fram mot bettet först. Men även här låter vi tygeln verka genom en passiv och avvaktande hand, och väntar tills hästen svarar med att ge efter i nacken. Om den inte gör det, måste vi förklara för den att vi väntar oss en reaktion. Vi måste få hästen att tänka framåt även om den står still.

Nu vinklar vi sittbenen framåt (bort med svanken!) så att skänklarna kommer att ligga fastare an mot hästen, eventuellt får vi mana den en aning med spöet. Handen är stilla och avvaktar. Detta betyder att man driver hästen fram mot den avvaktande handen. Nu borde hästen ge efter i nacken och på bettet för att slippa ifrån det uppkomna trycket i munnen. Om hästen ger efter nu måste den omedelbart få sin belöning i form av eftergift på tygeln och så driver vi inte mer. Även detta kan vara för mycket för en del hästar. För dem räcker det att man får dem att "vakna" genom en smackning eller liknande, för övrigt gör man inte mer med dem för tillfället, och man driver inte heller mer.


Fel som kan uppstå:

Hästen "tar" tygeln och försvarar sig när man försöker korta den -
Här har man antagligen gjort felet att överfalla hästen genom att korta tygeln hastigt och okänsligt oxh utan att förvarna eller vänta på respons. På det viset känner den plötsligt bara trycket i munnen och dragandet i tygeln utan att ha haft möjlighet att vänja sig. Nu har man förstört alla möjligheter till koncentration och begär ändå att hästen ska "lyda". Om man känner att hästen försvarar sig mot tygeln måste man ge efter, annars blir det dragkamp. Så ger vi efter igen och börjar på nytt att ta tygeln försiktigt, men v måste hela tiden vara noga med att hästen svarar och får sin eftergiftsbelöning för varje millimeter, samtidigt som vi uppmuntrar den att gå, eller åtminstone tänka, framåt.

Hästen svarar, men så överdrivet att den rullar in hela halsen - Här måste vi korrigera hästens hållning genom att väcka den med framåtdrivande hjälper. Hästar som försöker att undandra sig ryttarens inverkan på det här sättet, måste man oavbrutet ge korta påminnelser med drivande hjälper mot den avvaktande handen. Men här gäller det att verkligen vara vaken själv, och ge efter på tygeln så snart hästen tänker ge efter, annars är man där igen. Om hästen får en chans att rulla in halsen, tappar ryttaren omedelbart inflytande över sammanhanget i hästens rörelsemekanik som helhet, och är bara "chef över halsen", och inte ens det egentligen. Framåtdrivningen måste ske innan hästen hinner tänka på att rulla inte halsen, och när den ger efter det minsta i nacken är man omedelbart med och ger efter. Sedan driver man igen o.s.v. tills hästen så småningom höjer huvud, nacke och hals. Om detta inte fungerar har man inte varit kvick nog med eftergiften. Det kan hjälpa att rygga en sådan häst. Den kan inte rulla in halsen och gå baklänges samtidigt.

Hästen tar bettet och drar tygeln ur handen på ryttaren - Det stöd, d.v.s. handen, som hästen kastar sig på måste man snabbt ta bort, så att hästen inte får tillfälle att hänga sig på handen. Här krävs det att ryttaren är otroligt påpasslig med att ge efter i rätt ögonblick. I sådana här situationer är det alltför vanligt att ryttaren försöker hålla emot, eller till och med drar tillbaka tygeln utan att hästen ens förstår vad det är man vill. '''om vi vill att hästen ska utföra en massa saker för oss, måste den kunna förstå vad det är vi vill genom att vi själva förhåller oss riktigt. Vi måste presentera uppgifterna för hästarna så att de har en chans att begripa vad det gäller. I det nu aktuella fallet gäller det att handen är stabil, inte dragande. Om hästen får för mycket tryck i munnen reagerar den med motstånd inte eftergift! Det är bättre att prova många gånger. Även här kan man låta hästen rygga för att den inte ska kunna rulla in halsen.

Hästen bjuder visserligen på den efterfrågade eftergiften, men man känner att den ändå inte är riktigt "framme" därför att bakdelen inte är engagerad i skritten - Häten är egentligen okoncentrerad fast den "lyder", den "spelar teater". Även här får man väcka uppmärksamheten genom att driva-och-ge-efter-driva-och-ge-efter. Det är även bra att ägna sig åt samlande övningar samt att fråga sig om man inte möjligen underdriver kraven på hästen, så att den har tråkigt, och att det är därför den beter sig sådär.

Att rida hästen "på tygeln"

Vi ska nu "ta" tyglarna och börja med uppmjukningsövningar med kortare tyglar. Vid det här laget borde hästen vara så bra på att hitta och hålla balansen att den kan bära sig själv på lång tygel i grundgångarterna. Nu får vi hjälpa den att hålla balasen, när den nu inte för länga på halsen på samma sätt som den kunde på den långa tygeln utan ska börja gå med förbindelse till ryttarens hand. Den förbindelsen ska vara känslig och följsam från båda kontrahenternas sida.

Om hästen kan gå balanserat med god bakbensaktivitit och ryttaren är tillräckligt känslig, så söker sig hästen själv mot bettet och ryttarens hand. Lägger sig hästen däremot tungt på handen och drar eller hugger på tygeln så beror detta på att den har tappat balansen och att den inte bär sig utan har fallit på framdelen. "Det är viktigt att hästen lär sig att allt annat är bättre än att ligga på handen".

Har hästen väl funnit sitt välbalanserade mysighetsläge på tygeln, ska ryttaren låta den behålla det genom sin egen kroppshållning och en lugn, mjuk, oberoende och korrekt hållen hand (tygel). "Hästen vill ha lugn och ro i handen".

När vi har fått hästen att gå lätt och balanserat på tygeln kan vi börja arbeta på samlingen. Hästen kommer då få lättare för at trampa under sig och klarar att bära ryttaren bättre och bättre. Ju noggrannare och ju mer helhjärtat vi arbetar med att lösgöra hästen y fysisk och psykisk balans, desto lättare får den att samla sig sedan. Uppmärksamheten och eftergiften på tygeln är förutsättningen för samling och samlingen är alltid avhängig av eftergiften på tygeln. Denna "rundgång" är i sin tur förutsättningen för att hästen ska vara villig och beredd att utföra det vi ber den om. Om alla dessa faktorer föreligger samtidigt kan vi känna hästens lust och lätthet i arbetet.

För att en sådan harmoni mellan häst och människa både ska infinna sig och vidmakthålls i alla gångarter, måste man som ryttare ha betydelsen av och mekaniken i samspelet mellan sits, hand och skänkel, alltså kraftspelet mellan drivande och förhållande hjälper, klar för sig, och även behärska det. Vi får inte glömma att hästen uppfatatr varje hjälp, hur fint den än ges, som ett icke bekvämt intrång. Hjälperna betyder ju faktiskt att människan blandar sig i hästens naturliga liv, förutsättningar och rörelsemönster och saboterar dessutom dess balans. Därför är det viktigt att man gör klart för sig att reaktioner på hjälperna inte får bli självändamål, utan att det som sagt är reaktionen vi väntar på. Det är ju ryttaren som ska hjälpa hästen!

Viktigt är att vi tar emot hästen svar på våra hjälper med minst samma snabbhet och mjukhet som vi förväntar oss att hästen ska bjuda på. Vi borde tänka på att hästens balans inte bara påverkas av tygeln, utan även av ryttarens sits - på gott och ont. "Balans är världens medelpunkt". Bara en häst som är omsorgsfullt grundutbildad kan komma till sin rätt därför att den är lösgjord och trivs med livet.


Samling

Att samla en häst innebär att man kan få den att bära sig väl, med bakdelen under sig och att den är lydig för hjälperna. Allt detta kan den bara göra om den har lärt sig att gå lösgjort och om den har lärt sig att förstå och följa ryttarens alla hjälper. Även här måste man kunna balansera olika komponenter mot varann.

Ett tygeltak kan inte verka om inte hästen har lärt att det är lika belöning att slippa ifrån tygeln, alltså att ge efter. På samma sätt är det med förhållande och drivande hjälper. En sidförande skänkel eller ett tygeltag måste alltid ha sin motpol i motstående sidas skänkel eller tygel. Man kan inte samla en häst utan att ha lösgjort den först, man kan inte "sätta" en häst eller förkorta aktionen utan föregående tänjning, man kan inte driva utan föregående förhållning, inte ställa utan att ha fått svar på motsatta sidans tygel först, det finne ingenböjning utan rakriktning, ingen fri framdel utan "satt"  bakdel. Ingen häst följer utan att ha fått gå undan först, ingen lyckad övning utan beröm, ingen "inre" konkac sida på hästen utan en "yttre" konvex sida. Alla dessa motpoler har vi nu som ryttare att kalkylera med när vi strävar efter att uppnå och hålla kvar den balans som krävs för att vi ska åstadkomma ett harmoniskt samarabete med hästen.

Samspelet mellan ryttarens olika hjälper är ett oavbrutet balanserande. Drför är det så viktigt att hästen har förstått dem, för att den ska kunna svara på dem på ett nyansertat sätt. Ju finare och känsligare hästen svarar, desto mer kan vi reducera dem. Det betyder att hästen kommer fortare "undan", tillbaka till sinegen balans och bärighet, och kan där med gå rytmiskt och harmoniskt i samklang med sin ryttare.

Som flytkdjur måste hästen alltid vara i balans för att kunna röra sig snabbt och lätt när den ska komma undan. Ett spänt djur kan inte springa fort eller länge. Vi får aldrig negligera denna artegenskap hos hästen genom att tvinga den att gå länge i en viss gångart, i ett för högt tempo eller med för hög resning. Hästen kommer bara att spänna sig. Det är därför det är så vitkigt att alltid förebereda den väl inför alla uppgifter, så att den kan få lov att känna sig fri, även under ryttare. Då kan den bära sig själv och oss, med framgång och kanske till framgång.

De olika sitserna

Den lodräta sitsen

Lodrät sits betyder att ryttaren sitter avslappnat på hästen, rak i ryggen med avspända axlar och med sin tyngd "i sadeln". Ryttaren ska själv vara i balans och smidigt kunna följa med i hästens rörelser. Även om man bara sitter rätt upp och ner i sadeln, ligger det mesta av ryttarens vikt framför hästens tyngdpunkt. Om ryttaren lutar sig framåt belastar han ytterligare hästens framdel. Om man lutar sig bakåt belastar man naturligtvis bakdelen mer. Den effekten åstadkommer man genom att man sitter still för övrigt och itne gör annat än att vinkla bäckenet framåt. Man undviker därmed även att man svankar med ryggen, vilket är en företeelse som inte gagnar någon hjälpgivning över huvud taget. Genom att flytta sin egen tyngdpunkt på det viset kan man koordinera den med hästens tyngdpunkt.


Den drivande sitsen

När hästens och ryttarens tyngdpunkter är synkroniserade, gäller det för ryttaren att helt enkelt låta sig bäras av hästen och inverka så lite som möjligt. Detta går lättast i den lodräta sitsen. Man kan emellertid underhålla schwungen i rörelsen genom att inverka med korset, (bäckenrörelsen). Denna inverkan förutsätter som sagt en avspänd lodrät sits, avslappnade axlar och en tills vidare overksam skänkel. Ryttaren låter sin bäckenregion mjukt följa med i hästens rytmiska rörelser. För att nu kunna inverka med korset och underhålla flytet i rörelsen, understryker ryttaren sin bäckenrörelse genom att tänka sig att han/hon för sittbenen framåt i sadeln.


Den halvlätta sitsen

Trepunktssits eller halvlätt säte kallar vi en avlastande sits där ryttarens överliv är framför en aning. Ryttarens vikt, och därmed tyngdpunkt, ligger inte i sadeln längre utan något framför, mer på överskänklarna, knäna och fötterna i stigbyglarna. Sätet förs därvid inte bakåt, utan är fortsatt placerat som i den lodräta sitsen, det är bara överlivet som genom sin position reducerar ryttarens "tryck" i sadeln. "Ridbyxorna är kvar i sadeln men inte kalsongerna". Man belastar hästen mindre med den här sitsen än med den lodräta sitsen. Att avlasta ryggen och bakdelen på det här sättet har en lugnande inverkan på hästen.


Den lätta sitsen

Tvåpunktssits eller lätt säte har alltid en lugnande inverkan på hästen. Ryttaren stör inte hästen i ryggen och kan därför inte heller störa jämvikten om han/hon har tyngden i stigbyglarna, sätet ur sadeln och överkroppen förd lagom mycket framåt. Det är då ryttarens knän och insidan av låren som underhåller kontakten med hästen. Om man rider i lätt sits är det lämpligt att förkorta stiglädren något.


Rida fram på lång tygel

Målet med arbetet på lång tygel är att hästen ska kunna få tänja ut sig, slappna av och fritt få lov at hitta sin egen balans. Själva åker vi bara med och försöker att inte störa den. Om hästen måste gå fortare för att få fatt i sin balans, får den gärna byta gångart. Vi får inte lägga oss i hästens försök att hitta balansen, i alla fall inte för tidigt. Om hästen går för fort på sin långa tyglar har vi i första hand rösten att lugna den med, och sedan den lätta sitsen och kroppskontakten. Allt det ska vi prova innan vi tar till tyglarna.

Trots att hästen går på lång tygel måste den vara framme för hjälperna, och den mste vara van vid att svara på tygeln med att ge efter. Därför är det viktigt att kontrollera detta sedan man har suttit upp, genom att låta tygeln verka en aning på bettet och se om hästen svarar på det. Gör den det och blir mjuk i nacken ska den få sin eftergift omedelbart. Om detta inte fungerar kommer hästen inte att bära sig och då har man börjat ridningen fel.

Ofta ligger hästen på handen redan vid igångsättningen ch är redan avtrubbad. Med en sådan start har vi en ryggsäck full av problem med oss ut på turen.

Det första hästen gör när vi har suttit upp är att fokusera sin egen tyngdpunkt och ordna in den under ryttarens tyngdpunkt. Detta måste den få ta sig tid med. Så låter vi då hästen gå framåt på lång tygel genom uppmuntrande tilltal, spö, drivande säte genom framåtvinklade sittben och/eller skänkel.

Nu är vår uppgift att se till att hästen inte spänner sig. Vi rider bara framåt och då och då styr vi in den på olika mycket böjda spår genom att belasta det inre sittbenet mer, alltså genom att förändra vår tyngdpunkt, alltså genom vikthjälper. Detta ska i möjligaste mån sek utan hjälp av tyglarna, eller i nödfall endast med ledande tygeltag som bara visar färdriktningen.

När hästen fått smak på den här fria modellen för framridning, kan vi tydligt känna hur gärna och villigt den följer våra vikthjälper. Den kommer nu att gå med fri och ledig hållning, sänka huvud och hals och tänja ut hela kroppen. I den formen kan vi nu rida både rakt ut och på olika böjda spår under det att vi ofta byter varv för att hästen annars blir sned och stel.

Under den här avdelningen at utildningen begär vi ingenting annat än att hästen lär sig att gå friskt framåt med god bärighet, och vi avslutar till och med ganska snart för att undvika att hästen tycker det är tråkigt och däröfr blir ouppmärksam. Därför håller vi inte på längre med övningen än till dess att hästen går med god balans och tänker framåt. Det märker man på att hästen är avslappnad men ändå koncentrerad och att den går fram villigt och glatt utan att tveka.



Fel som kan uppstå:

Så snart man har suttit upp och rider fram går hästen över tygeln och tappar bakdelen - Man får inte rida iväg utan att ha kontrollerat att hästen ger efter i nacken, så att man får tillfälle att ge efter på tygeln. Härvid använder man inga drivande hjälper, utan hästen måste få länga halsen och söka sig framåt- nedåt.

Hästen hittar inte vägen framåt- nedåt, går spänt och ovilligt och man förstår inte att man inte får avsluta övningen på det viset - Man måste intressera sig mer för hästen och vilka signaler man får från den. Vi måste lära oss att känna och förstå om hästen rör sig villigt och glatt, både rakt ut och på böjda spår, eller om den spänner sig i vissa rörelser. Man måste verkligen bemöda sig om att se hur hästen har det och ge den tid att slappna av tillsammans med ryttaren innan man kan förvänta sig att hästen ska röra sig villigt och energiskt. Om vi ngeligerar detta grundläggande moment har vi en häst som går spänt och inte alls finner sig tilrätta, varken med ryttare eller arbete, därför att det gör ont någonstans och den är så störd i balans att den bara vill fly, vilket för övrigt är det naturliga beteendet för en häst i den situationen. Detta brukar dock ryttaren kunna förhindra, och det medför i sin tur att hästen råkar i panik och "blir dum".


Gångarterna - Galopp

Galopp är en 3-taktig gångart med sex moment. Galoppen verkar lösgörande på hästen samtidigt som bakdelenn kapacitet att både skjuta på och bära befodrar en uppåtriktad energi. Ju snabbare galoppen blir, desto "flatare" och mindre bärande blir rörelsen. Hästen blir känsligare för ryttarens hjälper om man är noga med att under arbete ofta växla mellan höger och vänster galoppfattning.







Till att börja med måste vi underlätta fattningen för hästen. Vi använder oss av en sits som avlastar hästen rygg och vi arbetar på en volt i en avgränsad bana. Man rider så att säga i en rund gata, mellan två avgränsningar. Genom att det finns staket på båda sidor kan vi i möjligaste mån avstå från att använda tygeln. Den halvlätta sitsen använder vi nu för att underlätta galoppfattningen för sådana hästar som är så spända att de går på framdelen och därför har svårt för att fatta galopp för noramala galopphjälper. På några hästar kan det t.o.m. bli nödvändigt att inta lätt sits. Ryttaren måste naturligtvis vara väl förtrogen med den sits och kunna hantera sin egen tyngdpunkt och balans.

Vi arbetar med hästen på volten för att ge den rätt böjning till den galopp som den ska fatta. Böjningen gör också att den har lättare att fatta rätt glaopp och det erbetet visar hästen att det går bra att galoppera var som helst och inte bara utomhus. För en viss typ av hästar måste man förklara att galopp inte bara betyder att fara fram på framdelen som en stormvind i terrängen. För detta ändamål är det vitkigt att ha tillgång till en ridbana eller ett ridhus med bra botten, för sådana hästar måste förrst få klart för sig för att det faktiskt går att galoppera långsamt, och att det till och med går att engagera bakdelen i galoppen.

Först travar vi på lång tygel i halvlätt eller lätt sits i båda varven på volten för att se vilket varv hästen går bäst i. I det varvet låter vi nu hästen gå över i galopp genom att vi driver på med röst och spö. Spöet driver antingen på bogen eller bakom skänkeln, beroende på var drivningen behövs bäst. Ryttarens sits lugnar hästen. Om alla dessa goda förutsättningar finns så kommer hästen nu att fatta galopp nästan av sig själv.

Att låta hästen fatta galoppen själv, är väldigt värdefullt, särskilt för hästar som spänner sig och gärna vill gå på bogarna, och därför har problem med galoppfattningarna. Det är en bra träning för dem att börja gå "framåt-uppåt" istället. hästen får tillfälle att hitta sin balans utan störande inslag av tygel "hjälper" och vikt"hjälper".

Hästar som kan fatta galopp korrekt behöver inte just den här övningen. Ryttare kan bli hjälpta av den metoden genom att det lär dem att ha förtroende för hästen även i en snabbare gångart trots att de inte håller hårt i hästen med korta tyglar. Även om hästen bara galopperar ett par språng i början, är detta inget problem. Vi låter den bara trava igen om den vill, och försöka igen med galopp efter ett tag. Om galoppfattningarna lyckas i båda varven avslutar vi övningen.




Fel som kan uppstå:

När man driver hästen travar den bara fortare och fortare, men den fattar inte galopp - Antingen har man givit felaktig eller otydlig galopphjälp. Man har kanske lagt sin tyngdpunkt fel så att hästen inte förstod hjälpen. När hästen inte fattar galopp genast får man framförallt inte bli irriterad och hektisk, utan man måste vänta till den själv bjuder på galopp. Dessutom får vi inte glömma att det behövs psykisk uppmuntran också för att den ska "köpa" en uppgift eller hjälp. Om vi bara åker med utan att försöka kommunicera med hästen, om vi inte själva har någon framåtanda, så kan knappast begära att hästen ska känna sig motiverad. Om vi avser att mana hästen med spöet, så tar vi tyglarna i en hand och spöet i den andra, så att vi kan placera hjälpen precis där den behövs och i rätt ögonblick.


Hästen fattar galopp, men det bli fel galopp, korsgalopp, passgalopp eller 4-taktsgalopp - Om hästen fattar fel galopp måste vi kontrollera hjälpgivningen innan vi avbryter för häftigt. Går hästen unden för innertyglen, är den mjuk i nacken och ger efter på den inre sidan med lätt stöd på den yttre? Var har vi vår egen tyngdpunkt någonstans? Har vi kanske lagt den på utsidan, så att hästen blir felaktigt belastad? Det är inte alls ovanligt att ryttare är så omedvetna om begreppet balans och dess betydelse för hästen, att de mycket väl kan lägga det mesta av sin tyngd i yttre stigbygeln. När vi har kontrollerat allt det här, försöker vi fatta galopp igen. Om hästen blir distraherad av någonting i omgivningen, så väntar vi tills koncentrationen kommer tillbaka, och precis där försöker vi fatta galoppen. Hästen får inte tänka på annat. Det kan hjälpa hästen att fatta rätt galopp om den får gå i det lätta varver, vilket brukar vara det hållet åt vilket hästen är "konkav" av naturen och där den också har lättast att hålla balansen.

Om hästen fattar korsgalopp känner ryttaren det omedelbart på att rörelsen blir hård och stötig, eftersom hästen går i höger galopp fram och vänster galopp bak, eller tvärtom. Här får man sakta av efter några steg. Galoppfattningen måste ske lugnt och fint, så att hästen inte känner sig jagad och störtar iväg. Galoppen ska fattas utan att tempot egentligen ökas nämnvärt, därför måste utgångsgångarten, i det här fallet trav, ridas lugnt och balanserat.

Med hästar som har anlad för pass kan det hända att den diagonala fotflyttningen i galopp blir störd, så att framfötterna lämnar marken först. Detta händer ganska ofta när hästarna blir för hårt trängda i galoppen genom ett för högt tempo eller när man kräver att de ska galoppera snäva vändningar eller på för små volter. Då måste hästen rädda sig in i sin passgång där den har en tryggare balans. Om man har en häst som lägger sig på framdelen och gärna vill gå i pass, får man inte driva den, utan vänta tills den hittar sin balans. Det hjälper med långa galopper i terräng, fri galopp som handhäst eller att arbeta med den lös på en inhägnad ridbana eller liknande. Vi ska nöja oss om hästen gör några språng i korrekt galopp och inte begära för mycket.

Om hästen går i 4-takt galopp, får man driva på den, eftersom den felaktiga takten beror på att schwungen, och därmed 3-takten, har tappats eller aldrig har infunnit sig. Detta innebär att hästen släpper galoppaktionen bak och börjar "springa".


Alla dessa fel som uppstår vid galoppfattning är ryttarfel. Om man studerar hästar som rör sig i frihet händer det knappast att någon lägger sig på framdelen och får en störd galopp.


Gångarterna - Trav

Trav är en 2-taktig rörelse med diagonal fotflyttning i fyra moment. Två at de fyra momenten är svävningsfaser. Trav rids på olika sätt: under nedsittning, med lättridning eller i lätt sits.


 

Det finns många islandshästar som går väldigt osäkert i trav och gärna går över i galoåå eller tölt, eller som över huvudtaget inte "vill" trava. Därför är det viktigt att de verkligen ges möjlighet att trava i en fri och balanserad form, och detta låter sig bäst göras i lätt sits.

Sedan hästen har hittat sin balans i skritt kan vi försöka gå över i trav på lång tygel, och det går lättast om vi inte belastar hästens rygg för mycket, utan att den får gå i sin fria form för att kunna hålla balansen så bra som möjligt. För detta endamål intar vi lätt sits. Först ska hästen uppmuntras till att börja trava. Speciellt hästar som gärna töltar eller går i passtölt tenderar till svara på travhjälpen med tölt, galoppanslag eller "grispass", d.v.s. de har ofta svårigheter med att trava rent.

Den lätta sitsen som avlastar hästens rygg och ryttarens "kroppskontakt" med manken hjälper hästen att börja trava. Många hästar reagerar väldigt positivt på att man lägger båda händerna på manken, genom att placera händerna så får ryttaren en lugn oich stadig hand och en för ändamålet fördelaktig kroppshållning. När hästen sedan rör sig kommer ryttarens händer automatisk att massera hästens manke genom att ligga still där samtidigt som de inte stör hästens rörelser. När man vill be hästen trava kan man som en signal för det trycka händerna hårdare mot manken. Att tänka på är att man ska ta det lugnt och vänta på hästen svarar, det är viktigt att inte jäkta fram något. Om hästen redan har en säker och ren trav kan man hålla händerna "normalt" igen, men det är bra att veta att man kan ta till "mankhållningen" om en häst spänner sig vid något tillfälle.



Fel som kan uppstå:

Hästen travar inte utan börjar galoppera, tölta eller gå i passtölt - Här är hästen inte tillräckligt lösgjord utan föredrar p.g.a. "spändhet" att falla i galopp, tölt eller passtölt. Som alltid måste vi när hästen faller in i en oönskad gångart lugna den genom att låta den gå i den felaktiga gångarten en bit, samtidigt som vi lugnar den genom att lägga händerna på manken eller den ena handen på halsen. Sådan kroppskontakt verkar lugnande på de flesta hästar. Nästa åtgärd blir att ta ner hästen i skritt igen, låt den skritta ett tag och försök sedan med trav igen. Du får inte tappa tålamodet, för vissa hästar kan det dröja att hitta traven. Vi får tänka på att byta gångart ofta så att vi komme i tillfälle att föreslå trav om och om igen och alltid i lätt sits. Viktigt att tänka på är att i övergången får de drivande hjälperna inte vara för matta. Som alltid, är det nyttigt att rida i terräng där det ofta bjuds tillfälle att förmå hästen att börja trava genom att inta lätt sits i uppförsbacke. Om hästen då galopperar får man förhålla, så att den förhoppningsvis hittar traven i "nedväxlingen". Även om det bara skulle bli ett par travsteg innan hästen bryter över i galopp igen är det ett jättestort framsteg som inte får underskattas. Om hästen skulle börja tölta så låter man den göra det tills att bakdelen är med, så kommer den att trava. Genom tölten aktiveras bakdelen, och på detta sättet kan man även tölta en häst som går i "grispass" till trav. Man får bara se till att hästen inte går för länge på framdelen i sin passiga tölt. Ytterligare sätt att förbättra traven är longering och genom att låta hästen gå med som handhäst. Det senare alternativet upplever många hästar som en mycket trevlig aktivitet och går mestadels mycket bättre och mer avspänt då än under ryttare. Det är viktigt att ta tillvara varje tillfälle för avspänning för hästen.

Hästen börjar visserligen trava men går inte jämt, utan tar galoppsprång fram eller bak - Detta är något som är väldigt lätt att komma tillrätta med. Det enda man behöver tänka på är att inte kräva för mycket av hästen, och inte rida för långa sträckor i trav, utan sakta av till skritt så snart den har gått taktrent ett stycke (eller byta till en annan gångart som den tycker om att gå i och där den gårt balanserat och avspänt). Det hjälper också ofta att byta varv när man har den här typen av balansproblem. Varje gång hästen travar rätt måste den ha duktigt med beröm, med tiden gör man de korta etapperna med korrekt trav länge och längre. Vi måste också bete oss rätt när vi får galoppinslag istället för trav. Man får absolut inte parera hästen med våld, utan man ska till och med ge en galopphjälp så att den kan få galoppera några språng och slappna av innan man saktar ner. På så vis ger vi hästen  tillfälle att känna sig väl till mods i en gångart som den trivs med. Genom att vi gav den där listiga och påpassliga galopphjälpen, upplevde hästen att den gjorde rätt och att den var duktig. Om vi istället hade hutat åt den och bryskt förvisat den tillbaka till skritt, skulle den verkligen ha spänt sig, speciellt som det där galoppanslaget redan berodde på spänning! Sådant händer just när hästen försöker att komma i balans efter att ha tappat den eller av rädsla för att förlora balansen.

Hästen travar inte avspänt utan ränner iväg med ryttaren - Om hästen susar iväg i tölt eller trav, eller vad som helst, så fort man avlastar ryggen, är det för att den antingen inte är mjuk och "lydig" och inställd på ryttarens hjälper, eller att den helt enkelt är stallmodig. I det förra fallet får vi för4söka få den att sansa sig efter ett lämpligt antal meter, eller eventuellt stoppa den helt och hållet. Ett sådant beteende beror oftast på att hästen försöker springa iväg från ryttaren och hans/hennes hjälper, vilket i sin tur mestadels beror på obehag eller rädsla. Häste befinner sig således konstant i en negativ spänning som det är vår uppgift att lösa den ur. Spänning är ju inte precis vad vi har användning för när vi ägnar oss åt övnignar som har med lösgjordhet och balans att göra. Om vi nu skulle negligera problemet med rusandet skulle vi få allvarliga problem i framtiden med både gångarter och övergångar.  I det här fallet är det bäst att vänja hästen vid den lätta sitsen i skritt, så att den kan få lugna ner sig. Dessutom får vi med stor omsorg och objektivitet undersöka hur vi egentligen hanterar tyglarna och de därmed sammanhängande hjälperna. Hästen ska ge efter i nacken och i anslutning till det få lov att "göra sig lång". Vi får inte börja inverka med tyglarna för tidigt, utan vi måste ge hästen tid att hitta sin balans. I det senare fallet, det med stallmodet, är det bra att sysselsätta hästen mer, ställa krav, låta den arbeta mer och helst låta den tölta innan den får andra uppgifter.

Hästen travar väldigt segt, tappar traven och faller i "grispass" vid hörnpasseringar och på böjda spår - Om hästen travar tveksamt och återhållet och spänner sig i hörnen på spåret, så beror det på att den ännu inte kan hålla balansen och att den försöker att komoensera osäkerheten med att ta kortare steg. Då tappar den, eller har aldrig haft någon schwung i rörelserna, som kan bölja genom hela kroppen, och den kommer att gå på framdelen därför att den släpande bakdelen inte deltar aktivt i att bära ekipaget. På det här stadiet bör vi inte framhärda med att rida hörnpasseringar och böjda spår i trav utan vara fullt nöjda om hästen kan gå avslappnat men spänstigt lite längre sträckor på rakt spår. Så småningom kan man försöka behålla traven på något böjda spår och efter ytterligare någon tid även genom hörn. Först och under tiden är det en god idé att genom uppmjukande mark- och longeringsarbete få hästen att trampa under sig bättre. Har man tillgång till kuperad terräng med möjlighet till klättring, är det nyttigt att rida där för att förbättra hästens balans och stärka bakdelen. Vid arbetet på ridbanan bör man skritta mcyekt på böjda spår; volter och serpentiner, och byta varv ofta för att hästens balans ska stabiliseras. När detta börjar kännas bra, men inte förr, kan vi börja tänka på ett snabbare tempo. Vi får på inga villkor låta hästen få skräck för att trava på böjda spår, för då kommer den att bli osäker så fort den tror att den måste böja sig, och kommer att korta steget av skräck inför alla hörn och volter. Den tappar självförtroendetr alldeles! Om den går över från trav till tölt när den blir osäker är detta helt normalt, eftersom det inte finns något svävningsmoment i tölt. I tölten är alltid två ben i marken, och det stödet ger hästen en känsla av säkerhet. Den goda balansen vi behöver måste byggas upp på lång sikt.


Gångarterna - Skritt

Skritt


Skritt är en 4-taktig gångart, innehållande åtta moment, där markkontakten sker med växlingsvis två eller tre fötter i marken samtidigt, samsidigt respektive diagonalt.







Skritt är den gångart som rids mest! Vi skrittar i obanad och svår terräng och skritten är den gångart vi använder för att mjuka/värma upp före ridpasset och den gångart man använder föra att hästen ska kunna slappna av efter ridningen. De i träningen med jämna mellanrum inlagda "pustnings pauserna" består också av skritt. Man kan alltså både samla och "lösa upp" i skritt.

Låt oss börja med att rida fram i skritt. Hästen går lugnt, jämnt och avspänt, och trampar därför under sig ordentligt (bakhovarna sätt tydligt framför framhovarnas spår). Vi ser till att hästen marscherar energiskt men inte överilat och att den böjer sig på väl böjda spår. Här kan vi tydligt känna om hästen bär sig och går balanserat.



Fel som kan uppstå vid arbete med skritt:

Hästen går inte fram - Markarbete och mycket omväxlande ridning i terräng rekommenderas för att fräscha upp framåtandan. Vitkgit att tänka på är att inte driva med enbart ständigt hackande/bankande skänklar för då blir hästen totalt skänkeldöd, det är bättre att ta hjälp att ridspö till viss grad för att få en jämn och framåtdrivande skritt.

Hästen skrittar hektiskt med kortare och kortare steg - Försöka lugna hästen och få den att gå i ett långsammare tempo. Man kan inta lätt sits för att avlasta ryggen och få hästen att slappna av. Glöm inte att du även kan lugna hästen med rösten! Viktigt att tänka på är att försöka underlätta för hästen så mycket som möjligt hela tiden och inte inverka med tyglarna.

Skritten blir passartad - Om den rena 4-takten börjar bli passig så beror det på att hästen spänner sig och går med fasthållen rygg. Vi måste arbeta med att få hästen att hitta tillbaka till sin fysiska och psykiska balans. För att reparera passartad skritt måste man rida mycket i kuperad terräng, lugnt och fint på lång tygel där den inte kan ränna iväg utan måste se och känna var den sätter fötterna. Det är lättast att öva skritt med en sådan häst när den är lugn och lite trött.

Skritten går över i travliknande tramp. Hästen taktar och "trattar" - Om hästen är så uppskruvad att den börjar "tratta", så måste den lugnas. Då måste den få gå i andra gångarter för att lossna. Dessutom är det bäst att sådana hästar får gå utan sällskap av andra hästar, eftersom detta brukar verka hetsande.

Som allmän reparation av nämnda fel gäller att hästen måste visas vägen framåt - nedåt sedan man har fått den att ge efter i nacken. När den har gjort det kan den tänja ut halsen och bära med sin rygg.


Träningen...

Ett träningsprogram bör alltid innehålla vissa specifika delar. Alla har olika åsikter om vilka dessa delar bör vara men jag finner Reynir Adalsteinssons metod perfekt för mig och min häst.


Reynirs träningsprogram:


Att förbereda hästen på marken genom att göra den uppmärksam och låta den "ge efter"


Att försäkra sig om att detta fortfarande är fallet sedan man har suttit upp


Att värma upp och lösgöra för att kunna komma i balans


Att hitta rytmen i gångarterna


Att ta tyglarna, låta hästen samla sig och ge efter


Att rida samlade rörelser i tölt och flygande pass (detta gäller endast väl ridna och tränade hästar)


Att låta hästen slappna av och "få tillbaka andningen" (sådana avslappningspass lägger man in varje gång man rider)



Det spelar ingen roll om man arbetar med en unghäst eller en tävlingshäst, ordningsföljden är densamma. Skillnaden ligger i den tid som det behövs för att gå igenom alla punkterna. Med en unghäst kan man inte gå vidare förrän den har klarat det tidigare stegen på utbildningstrappan. Vi behöver alltså ha gott om tid för att gå igenom alla stegen med den unga hästen, ofta hela utbildningstiden. Med den färdiga ridhästen kan man säkerligen "hinna" gå igenom alla punkterna under samma ridpass.


Några ord om Balans och Samspel

Balans innebär att två kroppars tyngdpunker sammanfaller

Nästan alla hästar går på framdelen. Därmed kommer ekipagets vikt att ligga för långt fram, och hästen tappar balansen. Den får svårt att bära ig - och oss. Därför måste vi rida på ett sådant sätt att den kan bära sig bättre på bakdelen. Bara då kan den sätta under sig, avlasra framdelen och gå med bättre resning.

Begreppet balans får inte begränsas till att beskriva ett exteriört förhållande utan måste också gälla för ett intre känslomässigt tillstånd. Därför att det vi känner också skapar en tyngdpunkt och utvecklar tyngd och tryck.

Hos islandhästar med en tyngdpunkt som liger långt fram är den lättaste gångarten trav eller långsam pass.

Balansen är förutsättningen för att alla övningar som hästen ska lära sig ska kunna utföras lätt och ledigt.


Om vi sitter i sadeln och använder vår tyngdpunkt som signal till hästen fungerar det på liknande sätt som var på marken vi befinner oss i förhållande till hästen.

På marken:

Allt som händer "akter om" hästens öga verkar framtårdrivande

Allt som händer framför hästens öga verkar avsaktande, stoppande eller till och med som signal till att rygga

I sadeln:

Om ryttaren flyttar sin tyngdpunkt bakåt, så rör sig hästen framåt.

Om tyngdpunkten flyttas framåt, går hästen långsammare, stannar eller ryggar

Att lägga tyngdpunkten på ena sidan betyder att hästen går åt sidan

Detsamma gäller för en hjälp från skänkel, spö eller tygel: Svaret blir alltid att hästen flyttar sig undan för trycket



En annan viktig aspekt att tänka på är samspelet mellan ryttare och häst --> Hjordinstinkten gäller alltid mellan människa och häst. Det är vi som ska ha ledarrollen!


RSS 2.0