De olika sitserna

Den lodräta sitsen

Lodrät sits betyder att ryttaren sitter avslappnat på hästen, rak i ryggen med avspända axlar och med sin tyngd "i sadeln". Ryttaren ska själv vara i balans och smidigt kunna följa med i hästens rörelser. Även om man bara sitter rätt upp och ner i sadeln, ligger det mesta av ryttarens vikt framför hästens tyngdpunkt. Om ryttaren lutar sig framåt belastar han ytterligare hästens framdel. Om man lutar sig bakåt belastar man naturligtvis bakdelen mer. Den effekten åstadkommer man genom att man sitter still för övrigt och itne gör annat än att vinkla bäckenet framåt. Man undviker därmed även att man svankar med ryggen, vilket är en företeelse som inte gagnar någon hjälpgivning över huvud taget. Genom att flytta sin egen tyngdpunkt på det viset kan man koordinera den med hästens tyngdpunkt.


Den drivande sitsen

När hästens och ryttarens tyngdpunkter är synkroniserade, gäller det för ryttaren att helt enkelt låta sig bäras av hästen och inverka så lite som möjligt. Detta går lättast i den lodräta sitsen. Man kan emellertid underhålla schwungen i rörelsen genom att inverka med korset, (bäckenrörelsen). Denna inverkan förutsätter som sagt en avspänd lodrät sits, avslappnade axlar och en tills vidare overksam skänkel. Ryttaren låter sin bäckenregion mjukt följa med i hästens rytmiska rörelser. För att nu kunna inverka med korset och underhålla flytet i rörelsen, understryker ryttaren sin bäckenrörelse genom att tänka sig att han/hon för sittbenen framåt i sadeln.


Den halvlätta sitsen

Trepunktssits eller halvlätt säte kallar vi en avlastande sits där ryttarens överliv är framför en aning. Ryttarens vikt, och därmed tyngdpunkt, ligger inte i sadeln längre utan något framför, mer på överskänklarna, knäna och fötterna i stigbyglarna. Sätet förs därvid inte bakåt, utan är fortsatt placerat som i den lodräta sitsen, det är bara överlivet som genom sin position reducerar ryttarens "tryck" i sadeln. "Ridbyxorna är kvar i sadeln men inte kalsongerna". Man belastar hästen mindre med den här sitsen än med den lodräta sitsen. Att avlasta ryggen och bakdelen på det här sättet har en lugnande inverkan på hästen.


Den lätta sitsen

Tvåpunktssits eller lätt säte har alltid en lugnande inverkan på hästen. Ryttaren stör inte hästen i ryggen och kan därför inte heller störa jämvikten om han/hon har tyngden i stigbyglarna, sätet ur sadeln och överkroppen förd lagom mycket framåt. Det är då ryttarens knän och insidan av låren som underhåller kontakten med hästen. Om man rider i lätt sits är det lämpligt att förkorta stiglädren något.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0